De tuinbaas...
Continuïteit is het sleutelwoord wanneer het beheer ter sprake komt. Veranderingen in het beheer hebben pas na verloop van jaren hun zichtbare invloed op de flora en fauna. Vandaar dat een jarenlange verbintenis met de tuinbaas een vereiste is. Tuinbaas Gerrit van de Kolk vierde in 1856 zijn 50-jarige jubileum als tuinbaas van het Huis te Manpad. Zijn opvolger Cornelis de Wilde kwam als vijftienjarige in 1847 in dienst en heeft er 65 jaar gewerkt.
...werd beheerder
Bas van der Hengst nam in 2017 de functie van tuinbaas/beheerder van zijn vader over. Fred van der Hengst was sinds 1970 in dienst van het Manpad en was dertig jaar de tuinbaas. Hij is nu nog als adviseur actief betrokken bij 'zijn' Manpad.
Kon de tuinbaas in vroeger tijden over vele tuinlieden beschikken, tegenwoordig wordt het werk gedeeltelijk uitbesteed dan wel met behulp van vrijwilligers gedaan.
Natuurwaarde
Naast de zorg voor de gebouwen betreft het beheer voornamelijk de natuurwaarde van het landgoed. Regelmatig vinden er inventarisaties plaats die de rijkdom van het Huis te Manpad op het gebied van flora en fauna bevestigen.
Biotopen
De natuurwaarde is groot door het verschil aan biotopen: van droog (strandwal) naar vochtig (strandvlakte), en van zandig naar venig. Ieder biotoop vereist een specifiek beheer. Zie ook de geologische kaart.
Rustgebied
Door de geringe recreatiedruk is het Manpad een aantrekkelijk rustgebied voor vele vogels en zoogdieren. Naast diverse zangvogels broeden de bosuil, havik en ijsvogel op de buitenplaats. Regelmatig wordt een vos gesignaleerd, en recent incidenteel de boommarter. Naast de haas voelt ook het ree zich er thuis, bijna elk jaar wordt er een kalf geboren.
Specifieke kenmerken
Het bos, de lanen, waterpartijen, grasvelden en de moestuin annex boomgaard met zijn kassen en het lei-fruit, hebben ieder hun eigen kenmerk en moeten als zodanig worden onderhouden. En af en toe moet er flink en rigoureus worden ingegrepen.
Liefde voor het Huis te Manpad is een essentiële voorwaarde om op deze buitenplaats te kunnen werken.